I'm Kety
- I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
~Scroll down for recipes & more~
Language Selection ~ Select Your Language
Prehrana je početak
Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.
Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.
Nekoliko korisnih linkova:
Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight
Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…
Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf
5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/
Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts
Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)
I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."
Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)
Izdvojeni recepti
-
Uštipci su kao asevi: igrate na sigurno i nad gladnim učesnicima uvijek pobjeđujete. Sastojci za 60 komada 4 cijela jaja 2 dl mlije...
-
Sastojci za biskvit 15 dkg šečera 1 žlica brašna 7 jaja na vrhu noža prašak za pecivo Sastojci za kremu 1/2 l mlijeka 2 žlice...
-
Radila sam Londonere po prvi put (sram me bilo!) i jako sam zadovoljna s ovim receptom gdje je sve lijepo objašnjeno! Bravo lakalu :-)) ...
-
Domaći kruh nastojim napraviti gotovo svakodnevno jer smatram da zdravlje čovjeka počiva na riječi: #homemade Sastojci: 800 gr brašna...
-
Sastojci 1 kg mljevenog mesa (2/3 svinjetine i 1/3 junetine) šaku bijele riže 1 žličica soli,malo papra 2 žličice crvene slatke papr...
-
Ovi slani muffini su omiljeni kod moje djece... "Mekani su i ukusni i to je to": kaže moj školarac-prvašić! Pa, vjerovat ćemo ...
-
Ovo je jako jednostavan recept. Tako da ako imate bundevu a nemate puno vremena na raspolaganju kao npr. ja, još i kupite kore na placu - ...
-
Ovaj kolač posvećujem Masateri . Nedavno je slavila rođendan i baš sam taj dan radila Jaffu. Nije to jedini razlog ...ali reći ću samo...
-
Sastojci 150 gr petit keksa 50 gr mljevenih oraha 50 gr kokosovog brašna 50 gr margarina 1,5 dl soka od naranče 50 gr šečera u prah...
Arhiva bloga
-
▼
2010
(52)
-
▼
lipnja
(32)
- Palenta Croccantina (Hrskava Palenta)
- Polpete od tikvica
- Pasta Fredda (Hladna Pašta)
- Palačinke (tijesto)
- Karfiol sa tvrdo kuhanim jajima
- Sirup od bazge
- Mrkva pita sa svježim sirom
- Brzi keks kolač
- Umak Chantilly
- Safija kolač (ili torta)
- Pašteta od tune
- Lažna jota sa slatkim kupusom
- Umak od šunke i mrkve
- Royal krumpir sa buđolom
- Rižoto od povrća
- Mesna čorba
- Grahće na tavće
- Kolač "Jaje na oko"
- Kolač od bjelanjaka i grožđica
- Brzi kolač
- Brzi voćni kolač
- Rižoto od liganja
- Musaka
- Punjene paprike
- Melanzane alla parmiggiana
- Trokutić peciva sa blitvom
- Kokos kifle
- Pita zeljanica
- Šarena maneštra (sa povrćem)
- Pizza
- Domaći umak od rajčice
- Bez naslova
-
▼
lipnja
(32)
lipnja 28, 2010
Safija kolač (ili torta)
Sastojci
za koru
300 gr petit keksa
100 gr mljevenih oraha
100 gr grožđica
5 žumanjaka
300 gr šečera
1 margarin
malo vode
1/2 dl ruma ili rakije
2,5 dl juica ili narančinog soka
Sastojci
za kremu
1 l mlijeka
1 puding od vanilije
5 žlica gustina
2 žlice šečera
1 vanilin šečer
1 margarin
300 gr šečera u prahu
Sastojci
za "međukremni prostor"
3 banane
malo limunovog soka
Sastojci
za snijeg na kraju
5 bjelanjaka
par zrna soli
300 gr šečera
malo vode
Priprema
Postupak za koru
Smrvite ili sameljite petit kekse. Zalite ih juiceom ili narančinim sokom. Natopite grožđice sa malo vode i 1/2 dl ruma ili rakije. Margarin rastopite u zdjelici na vatri ali samo do pola i smiksajte sa šečerom. Smrvljenim i natopljenim keksima dodajte: orahe, grožđice (koje ste ocijedili), margarin+šečer i žumanjke koje ste izmiksali na pari. Sve to pomiješajte i stavite u (namaščeni+fini šečer) protvan dimenzija 35x27. Ako i kada želite napraviti tortu u kalupu 26 ili 28, računajte da ide svega duplo manje. U kalupu za torte banane će biti zgodnije rezati po dužini i procijenite sami količinu banana koja jepotrebna tj. koja vam odgovara.
Postupak za kremu
Pomiješajte u zdjelici suhe sastojke: puding, gustin, 2 žlice šečera osim vanilin šečera kojeg stavljate direktno u litru mlijeka. Prije nego zakuhate mlijeko odvojite oko 15 žlica hladnog mlijeka i pomiješajte sa suhim sastojcima. Dalje skuhajte kao puding i stavite kremu da se hladi u posudu sa hladnom vodom ( a bagnomaria- kažu talijani..). Da se ne bi stvorila korica narežite na ploške margarin koji ionako morate umiksati u kremu. Neće se stvoriti kora a margarin će se smekšati. Kad se krema ohladi umiksajte, osim margarina i šečer u prahu.
Postupak za "međukremni prostor"
Namažite na koru 1/2 kreme. Zatim narežite banane na kolutove (možete i po dužini) i poslažite po kremi. Kapnite malo limuna po bananama da ne pocrne. Onda stavite na njih drugu polovicu kreme.
Postupak za snijeg na kraju
Prije nego što ćete izmiksati bjelanjke sa par zrna soli, stavite šečer u posudu i pokrije ga malo vodom taman da se šečer potopi. Ukuhajte i tu itamo miješajte dok se ne stvore mali mjehurići. Ovo što radite se zove agda od šečera. Kad se pojave mjehurići sklonite sa vatre agdu i izmiksajte bjelanjke. Kad očvrsnu počnite ulijevati postepeno i polako agdu u bjelanjke dok cijelo vrijeme miksate mikserom. Kad postane jako čvrsto premažite preko kreme.
Ovaj se kolač ne peče i mora ostati barem deset sati u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar