I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

lipnja 28, 2010

Safija kolač (ili torta)



Sastojci
za koru

300 gr petit keksa
100 gr mljevenih oraha
100 gr grožđica
5 žumanjaka
300 gr šečera
1 margarin
malo vode
1/2 dl ruma ili rakije
2,5 dl juica ili narančinog soka

Sastojci
za kremu

1 l mlijeka
1 puding od vanilije
5 žlica gustina
2 žlice šečera
1 vanilin šečer
1 margarin
300 gr šečera u prahu

Sastojci
za "međukremni prostor"

3 banane
malo limunovog soka

Sastojci
za snijeg na kraju

5 bjelanjaka
par zrna soli
300 gr šečera
malo vode

Priprema

Postupak za koru

Smrvite ili sameljite petit kekse. Zalite ih juiceom ili narančinim sokom. Natopite grožđice sa malo vode i 1/2 dl ruma ili rakije. Margarin rastopite u zdjelici na vatri ali samo do pola i smiksajte sa šečerom. Smrvljenim i natopljenim keksima dodajte: orahe, grožđice (koje ste ocijedili), margarin+šečer i žumanjke koje ste izmiksali na pari. Sve to pomiješajte i stavite u (namaščeni+fini šečer) protvan dimenzija 35x27. Ako i kada želite napraviti tortu u kalupu 26 ili 28, računajte da ide svega duplo manje. U kalupu za torte banane će biti zgodnije rezati po dužini i procijenite sami količinu banana koja jepotrebna tj. koja vam odgovara.

Postupak za kremu

Pomiješajte u zdjelici suhe sastojke: puding, gustin, 2 žlice šečera osim vanilin šečera kojeg stavljate direktno u litru mlijeka. Prije nego zakuhate mlijeko odvojite oko 15 žlica hladnog mlijeka i pomiješajte sa suhim sastojcima. Dalje skuhajte kao puding i stavite kremu da se hladi u posudu sa hladnom vodom ( a bagnomaria- kažu talijani..). Da se ne bi stvorila korica narežite na ploške margarin koji ionako morate umiksati u kremu. Neće se stvoriti kora a margarin će se smekšati. Kad se krema ohladi umiksajte, osim margarina i šečer u prahu.

Postupak za "međukremni prostor"

Namažite na koru 1/2 kreme. Zatim narežite banane na kolutove (možete i po dužini) i poslažite po kremi. Kapnite malo limuna po bananama da ne pocrne. Onda stavite na njih drugu polovicu kreme.

Postupak za snijeg na kraju

Prije nego što ćete izmiksati bjelanjke sa par zrna soli, stavite šečer u posudu i pokrije ga malo vodom taman da se šečer potopi. Ukuhajte i tu itamo miješajte dok se ne stvore mali mjehurići. Ovo što radite se zove agda od šečera. Kad se pojave mjehurići sklonite sa vatre agdu i izmiksajte bjelanjke. Kad očvrsnu počnite ulijevati postepeno i polako agdu u bjelanjke dok cijelo vrijeme miksate mikserom. Kad postane jako čvrsto premažite preko kreme.

Ovaj se kolač ne peče i mora ostati barem deset sati u frižideru.

Nema komentara:

Objavi komentar