1/2 dl crnog vina
malo sitno nasjeckanog peršina
papar, sol
crvena slatka paprika
1 glavica slatkog kupusa (zelja)
400 gr krpica (tjestenine)
Priprema:
Sitno nasjeckani luk dinstajte i posolite. Meso narežite na komadiće i uz konstantno miješanje stavite da se dinsta sa lukom. Po potrebi podlijevajte. Kad meso dobro omekani, bacite sitno nasjeckani češnjak. Nakon par minuta uz miješanje dodajte brašno a nakon pet minuta zalijte sa polovicom količine temeljca. Zatim zalijte vinom a kad ono ispari dodajte koncentrat, ostale začine i ostatak temeljca. Neka se umak još malo kuha na laganijoj vatri uz lagano podlijevanje (u slučaju potrebe).
Vi ste paralelno očistili slatki kupus (zelje) i narezali ga na kockice. Stavite ga kuhati u malo slane vode i malo ulja sa začinima. Po potrebi ga zalijevajte jer ne smije nikad ostati na suhom. Kad omekani ugasite vatru i držite na toplom.
Krpice ste skuhali u slanoj vodi, procijedili i pouljili da se ne slijepe.
Servirajte toplo - na jednu polovicu tanjura slatki kupus (zelje), na drugu krpice a u sredini da ih sjedini, u ovom slučaju, umak od jelena. Dobar tek!
Nisam imala priliku da probam jelena, doduše probala sam drugu divljač i zaista kao ovakav gulaš sa vinom je najbolji.
OdgovoriIzbrišiDraga Kety, doista prava gozba kod tebe, volim divljač...a ova muzika i brzi ritmovi u podlozi me svaki, ali svaki put oduševi!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da vam se sviđa divljač...
OdgovoriIzbrišiOvako je spremala umak i moja nona kojoj je moj djed, koji je bio lovac, donosio divljač. Ja se trudim da se uvijek prisjetim svih važnih koraka koje mi je uvijek savjetovala kod divljači i mesa uopče. Život me je nagradio što je i moj muž kao dečko završio kuharsku školu i ima osjećaja za kulinarski svijet (mada ga je život odvukao iz kuhinje u svijet opere i marketinga šta on odlično spaja). Tako da se osječam baš blagoslovljena što sad ja idem i kročim tim putem i moje carstvo je definitivno: kuhinja ! Uživajte i vi također u tom stvaranju okusa i mirisa i šaljem vam puse :-*
Ako izuzmem kupus uživala bi u ovom jelu :), prefino...
OdgovoriIzbriši@maslinka: Naravno, ova moja je samo kombinacija koja je omiljena među moja četiri zida...a vi kombinirajte po želji i ukusu! Pozdrr :-*
OdgovoriIzbrišiTo za kupus je moj lični stav pošto ga ne volim, ne kažem da kombinacija nije dobra ili ništa slično... :))
OdgovoriIzbriši@maslinka:Skužila sam ja... samo sam naglasila da se ovo jelo može kombinirati po želji... Hvala ti na pozitivnom komentaru i inače si uvijek prijatna i ugodna osoba :)) Tnx i uživaj :-*
OdgovoriIzbrišiMmmm, vrlo zanimljiv recept :)
OdgovoriIzbrišinekada sam jako često jela srneći ili jelenji gulaš , sličan ovom umaku od jelena. Volim takva jela i ovo tvoje mi odlično izgleda, baš ukusno i fino ! Kombinacija sa krpicama sa zeljem mi je interesantna, ja sam obično kombinirala uz rezance i obavezno sa dodatkom brusnica (sušenih ili preljev).
OdgovoriIzbriši