Riječ "shawarma" dolazi od turske riječi cevirme, što zači tokarenje. To ima smisla ako zavirimo u prastaru originalnu recepturu: Trake govedine, janjetine ili marinirane piletine stavljaju se na štap na čijem vrhu je umak od češnjaka ili rajčice da se dobije aroma. Meso se prži polako sa svih strana jer se na tom štapu vrti ispred jednog ili više plamena. Nakon pečenja meso se reže na trakice sa dugačkim nožem.... To je (jako ukratko) povijest ove naše sarme koja danas sve više potječe iz lonca...ha,ha! :P
Sastojci:
- 1 glava kis.kupusa (oko 2 kg)
- 1,5 kg mljevenog mesa
- 2 manja crvena luka
- 4 režnja češnjaka
- 1 i 1/2 žličice soli
- malo papra
- 2 žličice slatke crvene paprike
- 2 žlicice vegete
- nasjeckanog peršina
- 2 jaja
- 150 gr bijele riže
- 0,5 l pasirane rajčice
- oko 2 l vode
- 1 kg narezanog kiselog kupusa
- 0,5 kg svinjskih rebarca
- 0,5 kg vratine ili pancete (narezane na kocke)
Priprema:
Nasjeckajte luk, posolite i zdinstajte ga. U međuvremenu začinite meso i dodajte mu sve šta je potrebno: riža, sol, papar, crvene paprika, peršin, češnjak, vegete i jaja. Kad se luk ohladio dodajte ga smjesi od mesa i dobro umijesite rukama. (Po guštu možete i češnjak prije zdinstati malo sa lukom ako vam ne paše sirov u smjesu).
Nasjeckajte pancetu (koja će vam trebati u 3. fazi) na kockice. Odvojite listove kiselog kupusa i isperite kroz vodu. Stavite u cijedilo i isto tako postupite sa narezanim kupusom.
Napravila sam loptice od mesa od oko 7 dkg, te sam ih pretvorila u valjke i rolala u sarmu. Izgleda duplo posla ali tako si ja rasporedim meso i malo ga još mijesim u rukama. Ali, vi napravite po svom nahođenju...
Na tvrđu stranu lista stavite otprilike valjkasti oblik smjese i preklopite. Zatim rolajte i obje strane ugurajte unutra prstima. I neka vam se unutra dotaknu vrhovi prstiju. Mala je vjerovatnost da se otvore i biti će "mjesta" za rižu... I tako dok ne potrošite meso i listove kupusa.
Ako vam ostane listova narežite na tanke rezance i pomiješajte sa rezanim kupusom. U lonac, u kojem ćete kuhati, na dno stavite narezanog kupusa. Slažite sarme i između stavljajte kockice pancete koju ste ranije nasjeckali. Onda red narezanog, red sarmi sa pancetom i rezani...a sa rezanim " u društvu" rebarca. Na vrh stavite narezanog kupusa.
Zalijte prvo vodom pomiješanom sa pasiranom račicom. Dodajte još svemu soli, papra i koji list lovora. Kad je to kuhano (na laganoj vatri) nakon otprilike 2,5-3h napravite zapršku: malo ulja na vatru, malo brašna i vodu iz sarmi. To zalijete i ostavite da se još malo kuha na laganoj vatri nekih 20 minuta.
Ne preostaje vam nego da uživate u sarmi!
Mi smo je ponovo radili, kažem mi jer mi je i muž pomogao rolati (...kuhar po profesiji ali je već odavno izašao iz kuhinje i prešao u glazbu...). Pa kad ga uhvati nostalgija onda mi dođe malo praviti društvo u kuhinju!...i bome eto, njegove mile ruke su na slici ovjekovječene!!! I u njegovu čast sam malo "popravila" recept na nekim djelovima ...ah, da bude Perfekkto - kao što on voli!
Jako ju volim,a i zelje je puno c vitamina, što je dobro za otpornost sad dok se temperature ponovno spuštaju ispod nule.
OdgovoriIzbrišiVeć tradicionalno ju kuham uvijek u dane između Božića i Nove Godine, iako je već jednom bila na mom kuhinjskom stolu ove zime.
Krasno izgleda!
Mozda neces verovati ali meni je sarma jedno od najkomplikovanijih jela, kako god da je napravim ne dopada mi se tako da sam potpuno odustala od sarme na neko vreme ;)
OdgovoriIzbrišiOva tvoja divno izgleda!!!
@Nado, nema pravih blagdana bez sarme - bar je tako i za mene! Sve najbolje ovim putem tebi i tvojoj obitelji :))
OdgovoriIzbriši@Draga Mihaela i tebi sve najbolje u blagdanima sa obitelji i da ti ovaj moj receptić "olakša" sarmu i učini je jednostavnim receptom kojeg ćeš onda iz godine u godinu spremati bez pol frke!!! Puse :-*
odlična sarma i zanimljiva uvodna priča. Ja je jako volim, rijetko je sama radim ali kada god je prilika sarma je u tanjuru :)
OdgovoriIzbrišiTvoja odlično izgleda, super je !