I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

studenoga 24, 2010

Umak od jelena sa krpicama i zeljem




Bogatstvo ukusa i mirisa... za mesoljupce prava poslastica : p


Sastojci:
(za 4 osobe)

1/2 kg jelenjeg buta
1 veći crveni luk
5 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
1 žlica brašna
1/2 l temeljca (ili vode)
1/2 dl crnog vina
malo sitno nasjeckanog peršina
papar, sol
crvena slatka paprika

1 glavica slatkog kupusa (zelja)
400 gr krpica (tjestenine)


Priprema:


Sitno nasjeckani luk dinstajte i posolite. Meso narežite na komadiće i uz konstantno miješanje stavite da se dinsta sa lukom. Po potrebi podlijevajte. Kad meso dobro omekani, bacite sitno nasjeckani češnjak. Nakon par minuta uz miješanje dodajte brašno a nakon pet minuta zalijte sa polovicom količine temeljca. Zatim zalijte vinom a kad ono ispari dodajte koncentrat, ostale začine i ostatak temeljca.  Neka se umak još malo kuha na laganijoj vatri uz lagano podlijevanje (u slučaju potrebe).

Vi ste paralelno očistili slatki kupus (zelje) i narezali ga na kockice. Stavite ga kuhati u malo slane vode i malo ulja sa začinima. Po potrebi ga zalijevajte jer ne smije nikad ostati na suhom. Kad omekani ugasite vatru i držite na toplom.

Krpice ste skuhali u slanoj vodi, procijedili i pouljili da se ne slijepe.

Servirajte toplo - na jednu polovicu tanjura slatki kupus (zelje), na drugu krpice a u sredini da ih sjedini, u ovom slučaju, umak od jelena. Dobar tek!

Broj komentara: 9:

  1. Nisam imala priliku da probam jelena, doduše probala sam drugu divljač i zaista kao ovakav gulaš sa vinom je najbolji.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Kety, doista prava gozba kod tebe, volim divljač...a ova muzika i brzi ritmovi u podlozi me svaki, ali svaki put oduševi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Drago mi je da vam se sviđa divljač...
    Ovako je spremala umak i moja nona kojoj je moj djed, koji je bio lovac, donosio divljač. Ja se trudim da se uvijek prisjetim svih važnih koraka koje mi je uvijek savjetovala kod divljači i mesa uopče. Život me je nagradio što je i moj muž kao dečko završio kuharsku školu i ima osjećaja za kulinarski svijet (mada ga je život odvukao iz kuhinje u svijet opere i marketinga šta on odlično spaja). Tako da se osječam baš blagoslovljena što sad ja idem i kročim tim putem i moje carstvo je definitivno: kuhinja ! Uživajte i vi također u tom stvaranju okusa i mirisa i šaljem vam puse :-*

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako izuzmem kupus uživala bi u ovom jelu :), prefino...

    OdgovoriIzbriši
  5. @maslinka: Naravno, ova moja je samo kombinacija koja je omiljena među moja četiri zida...a vi kombinirajte po želji i ukusu! Pozdrr :-*

    OdgovoriIzbriši
  6. To za kupus je moj lični stav pošto ga ne volim, ne kažem da kombinacija nije dobra ili ništa slično... :))

    OdgovoriIzbriši
  7. @maslinka:Skužila sam ja... samo sam naglasila da se ovo jelo može kombinirati po želji... Hvala ti na pozitivnom komentaru i inače si uvijek prijatna i ugodna osoba :)) Tnx i uživaj :-*

    OdgovoriIzbriši
  8. nekada sam jako često jela srneći ili jelenji gulaš , sličan ovom umaku od jelena. Volim takva jela i ovo tvoje mi odlično izgleda, baš ukusno i fino ! Kombinacija sa krpicama sa zeljem mi je interesantna, ja sam obično kombinirala uz rezance i obavezno sa dodatkom brusnica (sušenih ili preljev).

    OdgovoriIzbriši