I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

studenoga 07, 2010

Tartar biftek


Žlica i vilica su glavni alati za izradu tartar bifteka.
A nož (ili kuharska sjekira) služi za struganje mesa.
Kad mi je prenesen taj recept rečeno mi je da ni slučajno NE koristim mljeveno meso i da začine dodajem odokativno po osjećaju. Pa, ako osjećate nešto prema tartar bifteku možete se slobodno upustit u njegovu pripremu....

Sastojci:
(za dvoje)

Juneći biftek (juneća pisanica) oko 200 gr
1 žumanjak
sol, papar
crvena paprika
peršin
sok od limuna
tabasco
worchester umak
ketchup
ulje
senf
fino naribani luk
sitno kosani češnjak
sitno nasjeckani ljuti feferoni
maslac (može i ne mora)
sitno nasjeckani kapari
0,3 dl konjaka
naribani kiseli krastavci

Priprema:

Prvo strugajte meso sa nožem ili kao alternativa usitnite i iskosajte ga sa kuharskom sjekirom a ni slučajno mljeti. Usitnite i naribajte sve što vam je potrebno. U posudu stavite žumanjak, sol, senf, limun i ulupajte vilicom ili možete i pjenjačom dok  postepeno dodavate ulje. Dodajte tome iskosano meso i umiješajte sa žlicom i vilicom (križanim pokretima prema rubovima zdjele). Zatim postepeno dodavajte sve ostale začine.

Servirajte odmah  (možete ga i praviti pred gostima) sa tostiranim kruhom i maslacem.
Dobra boca crnog vina ne bi uopće škodila. Dobar tek i uživajte!

Broj komentara: 5:

  1. Hvala, ti draga maslinka na lijepim rijećima upučenim mom dragom gosp. Tartar Bifteku :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja ga nikad nisam radila, ali moj mužek mesar ga zna napravit i njegova sestra također, možda kad djeca još malo porastu i proširimo obitelj pa budemo napravili za neku zgodnu prigodu, inače ga ne radimo nikad.. Tvoj krasno izgleda :)
    Naravno htjela sam te u biti samo pozdravit ali morala sam usput nešto i napisat, ionako ne stižem ostavit trag komentarima na blogove..

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja sam oduševljena dotičnim gospodinom:) Nijesam znala da se meso ne melje nego nasjecka.
    Još da dodam da ova muzika daje neku posebnu energiju tvom lijepom blogu. Eto, baš mi je bilo lijepo ovdje kod tebe, pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav dragoj Masateri koja uvijek nađe vremena za sve :)
    Draga Majo, iznimno mi je drago što si se tako lijepo našla ovdje kod mene...još da ti mogu skuhati kavu to bi bilo to :P
    Ali, kako kažu: osjećaj se kao da jesam :* Puse

    OdgovoriIzbriši