I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

siječnja 09, 2011

Jaffa kolač


 
Ovaj kolač posvećujem Masateri. Nedavno je slavila rođendan i baš sam taj dan radila Jaffu. Nije to jedini razlog ...ali reći ću samo da je ona prava "Majstorica"! Puse Masy :*


  • Sastojci (za biskvit)

  •  4 jaja
  •  15 žlica šečera
  •  20 žlica miljeka
  •  20 žlica brašna
  •  16 žlica ulja
  •  1 prašak za pecivo
  •  3 žlice kakaa ( za pola smjese)
  •  3 žlice kuhane kave (za pola smjese)
  • Sastojci (za nadjev)

  •   sok od 6 naranči
  •   naribana korica od 1 naranče
  •  3 žlice marmelade od naranče (ili marelice)
  •  3 žlice ruma
  •  50 gr naribane čokolade
  •   izmrvljeni tamni biskvit
  • Sastojci (za glazuru)

  •  150 gr čokolade za kuhanje
  •  3 žlice šečera
  •  3 žlice mlijeka
  •  100 gr maslaca

Priprema:

Umutite jaja i šečer. Odmah zatim dodajte mlijeko i ulje a brašno u koje ste stavili prašak za pecivo postepeno sipajte dok miksate.
Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio smjese umiješajte kakao i kavu a drugi ostavite žut.

Lim za pečenje ( 30X24) pouljite i pobrašnajte. Svaki biskvit pecite posebno. Prvo tamni biskvit. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Kad je tamni gotov (naravno probodite čačkalicom koja mora ostati suha) prebacite ga na plitki tanjur ili na površinu gdje će se on malo hladiti. Očistite malo pleh i ponovite isti postupak za žuti biskvit.

Pripremite nadjev koji ćete namazati na žuti biskvit: U posudu stavite marmeladu, naribanu koricu od naranče, ruma, izmrvljeni tamni biskvit, naribane čokolade i sok od naranči. Sve dobro izmiješajte sa kuhačom da se sjedini i stopi u jediničnu masu. Tom smjesom premažite ohlađeni ili može biti lagano mlačni biskvit koji slobodno možete natopliti sa malo mlijeka i ruma (ili soka i ruma). Ja obavezno ako i ne piše natopim biskvit jer je suhi biskvit kao hladna juha ili topla piva! :P


Na kraju napravite glazuru (možete slobodno sve sastojke glazure staviti istovremeno u ne još zagrijanu posudu i na laganoj vatri bude se to sve fino otopilo...samo morate neprestalno miješati. Glazura je spremna kada malo počinje "čvrčati" kako sa kuhačom idete po dnu posude) i polijete po kolaču. Moram priznati da je ovaj kolač najbolji sutradan...tako da ga slobodno možete napraviti dan ranije nego što vam "treba" :)


Možete na kraju očistiti jednu naranču i komadiće staviti na svaku kocku, bit će još više osvježavajuće nego što već jest! Dobar tek!

4 komentara:

  1. Predivno, obozavam jafa kolac, jako socan i osvezavajuci. Tvoj je prelepo ispao :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Tašo, drago mi je da ti se sviđa :)))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala draga na posveti i simpa nadimku ;), pretpostavljam koji je razlog, no ti znaš da kad god nešto zapne a mogu pomoć tu sam ;)
    Sviđa mi se kolač, nadam se da ću ga isprobati i da neće ostati u gomili planiranih receptića za isprobavanje. Šaljem ti pusice i nadam se da ćemo se jednom i uživo upoznati ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Keti, pozz, nisam znala da imaš blog, bravo!!!
    Samo naprijed,super je, a ovaj kolač mi se posebno svđa, već neko vrijeme planiram isprobati jaffa kolač pa nikako :D

    OdgovoriIzbriši