Ovo vam je nova ideja za gladna usta ukućana a da nije klasičan sendvič ili jedna te ista pizza.
Naime, napravite tijesto za pizzu i pogledate u frižider za nadjev :-)
No, idemo redom... jedna digresija prije nego prionemo na posao:
Najbolje od svega u ovoj priči zvanoj Smodlike je to što sam naišla na isti recept u Italiji pod nazivom Crescentine u izradi simpatične majstorice u kuhinji
Alessandre Spisni . Alessandra je redovan gost u kulinarskoj emisiji br.1 u Italiji, koju redovno pratim:
La prova del cuoco i koja se emitira na talijanskoj nazionalnoj Rai 1 Tv pod vodstvom poznate i simpatične
Antonelle Clerici, čiji sam veliki fan. Eto, sad kad smo to definirali idemo radit i onda jest, naravno ;-))
Sastojci:
Tijesto za pizzu
(za otprilike 15 komada većih smodlika sastojci X 2)
- 1/2 kocke svježeg kvasca (ili 1 vrečica suhog od 7g tj. 1 žlica)
- 2 dl mlake vode
- 350 g brašna
- 1/2 dl ulja
- malo šečera
- 1 žličica soli
Sastojci za nadjev:
- narezane šunke na trakice
- naribanog gauda sira (ili nekog sl.)
- komadiće zdenka sira
- malo ketchapa
(ima verzija nadjeva koliko i ideja... npr. sa zimskom salamom, naribanim sirom i ketchapom)
Priprema:
Umijesite tijesto za pizzu na slijedeći način:
Ako radite sa suhim kvascem stavite ga direktno u brašno sa ostalim sastojcima ako ne svježi kvasac pomiješajte sa malo šečera i malo brašna te ulijte u 2 dl mlake vode.
Kad se to digne ulijte u 350 g brašna koje ste posolili.
Dodajte 1/2 dl ulja ili malo manje.
Zamjesite tijesto. Ostavite ga da se digne na toplom.
Nakon toga premijesite i razvaljajte na pobrašnjeloj površini dosta tanko i režite vaše Smodlike:
- malo manje pravokutnike bez nadjeva, za aperitiv (kad ih ispečete samo lagano posolite) ILI
- malo veće pravokutnike za nadjenuti, kao u mom slučaju, za međuobrok.
Pecite na tavi na dosta ulja da malo "plivaju"- prvo s jedne strane i kad se zarumene onda s druge strane. Stavite ih na papirnate salvete da pokupe masnoću i poslužite tople.
Ako želite lakšu verziju stavite ih sve u zagrijanu pečnicu na papir za pečenje na 180°C dok se ne zarumene. Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar