I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

studenoga 11, 2010

Le crepes con zucchine / Palačinke sa tikvicama



Le crepes, punjene sa tikvicama i prelivene bešamel umakom, su odlična alternativa klasičnom glavnom jelu.


Ispecite palačinke kako ih uobičajeno radite ili možete se poslužiti mojom recepturom.


Sastojci
za nadjev:

3 - 4 tikvice
1 manja glavica luka
sol, papar
50 gr parmiggiano sira


Sastojci
za bešamel:

20 gr maslaca
30 gr brašna
1/2 l mlijeka
sol, papar
malo muškatnog oraščića


Priprema:
(punjenje palačinki)

Luk nasjeckajte na sitno i malo ga prodinstajte. Dodajte mu naribane tikvice i začinite. Možete malo podlijevati ako je to nužno. Kad su tikvice gotove umiješajte 1/2 količine parmiggiana.
Smjesu od tikvica stavite na svaku palačinku (otprilike jednu dobru žlicu) i zamotate tako da najprije preklopite palačinku sa lijeve i desne strane pa onda tek zarolate. Položite ih jednu kraj druge u nauljeni pleh  ili vatrostalnu zdjelu a onda napravite bešamel umak kojim ćete ih politi.


Priprema:
(bešamel umak)

Maslac rastopite na vatri i dodajte brašno neprestalno miješajući tako da se ta dva sastojka lijepo sjedine. Kad malo dobije zlačanu boju razrijedite dobivenu kremu sa postepenim dodavanjem toplog mlijeka. Malo, posolite, popaprite uz konstantno miješanje i na kraju dodajte malo naribanog muškatnog oraščića.





Sada prekrijte punjene palačinke sa bešamel umakom i stavite sve peči na 220°C u zagrijanu pečnicu oko 45-50 minuta. Negdje na pol vremena pečenja izvadite i posipajte sa ostatkom parmiggiana i neka se dalje peče dok ne dobije lijepu boju.
Kad je pečeno neka se jelo malo "odmori" prije no što ga servirate. Dobar tek vam želim!

Broj komentara: 6:

  1. Sviđa mi se ovaj nadjev jako, tikvice i parmezan..Fantastično zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  2. Iskreno sam se i ja iznenadila kako jednostavan receptić može biti jako ukusan...
    Ne moram ni reći da su mi ukućani "maznuli" par palačinki da imaju odmah i desertić poslije ručka :P

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, zaista su palačinke savršena stvar za slane nadeve i ujedno mogu biti i fantastičan ručak (samo ih treba znati napraviti)

    OdgovoriIzbriši
  4. @Jelena, nadam se da su ti se svidjele ove moje sa tikvicama... :)

    OdgovoriIzbriši
  5. odličan nadjev od tikvica i super palačinke ! Jako mi se sviđa ova kombinacija .

    OdgovoriIzbriši