
Žlica i vilica su glavni alati za izradu tartar bifteka.
A nož (ili kuharska sjekira) služi za struganje mesa.
Kad mi je prenesen taj recept rečeno mi je da ni slučajno NE koristim mljeveno meso i da začine dodajem odokativno po osjećaju. Pa, ako osjećate nešto prema tartar bifteku možete se slobodno upustit u njegovu pripremu....
Sastojci:
(za dvoje)
Juneći biftek (juneća pisanica) oko 200 gr
1 žumanjak
sol, papar
crvena paprika
peršin
sok od limuna
tabasco
worchester umak
ketchup
ulje
senf
fino naribani luk
sitno kosani češnjak
sitno nasjeckani ljuti feferoni
maslac (može i ne mora)
sitno nasjeckani kapari
0,3 dl konjaka
naribani kiseli krastavci
Priprema:
Prvo strugajte meso sa nožem ili kao alternativa usitnite i iskosajte ga sa kuharskom sjekirom a ni slučajno mljeti. Usitnite i naribajte sve što vam je potrebno. U posudu stavite žumanjak, sol, senf, limun i ulupajte vilicom ili možete i pjenjačom dok postepeno dodavate ulje. Dodajte tome iskosano meso i umiješajte sa žlicom i vilicom (križanim pokretima prema rubovima zdjele). Zatim postepeno dodavajte sve ostale začine.
Servirajte odmah (možete ga i praviti pred gostima) sa tostiranim kruhom i maslacem.
Dobra boca crnog vina ne bi uopće škodila. Dobar tek i uživajte!
Savrsenstvo bez mane :)
OdgovoriIzbrišiHvala, ti draga maslinka na lijepim rijećima upučenim mom dragom gosp. Tartar Bifteku :)
OdgovoriIzbrišiJa ga nikad nisam radila, ali moj mužek mesar ga zna napravit i njegova sestra također, možda kad djeca još malo porastu i proširimo obitelj pa budemo napravili za neku zgodnu prigodu, inače ga ne radimo nikad.. Tvoj krasno izgleda :)
OdgovoriIzbrišiNaravno htjela sam te u biti samo pozdravit ali morala sam usput nešto i napisat, ionako ne stižem ostavit trag komentarima na blogove..
I ja sam oduševljena dotičnim gospodinom:) Nijesam znala da se meso ne melje nego nasjecka.
OdgovoriIzbrišiJoš da dodam da ova muzika daje neku posebnu energiju tvom lijepom blogu. Eto, baš mi je bilo lijepo ovdje kod tebe, pozdrav:)
Pozdrav dragoj Masateri koja uvijek nađe vremena za sve :)
OdgovoriIzbrišiDraga Majo, iznimno mi je drago što si se tako lijepo našla ovdje kod mene...još da ti mogu skuhati kavu to bi bilo to :P
Ali, kako kažu: osjećaj se kao da jesam :* Puse