Prvu verziju sam dobila od šogorice. Fin mi je ali mi se dosta mrvio. I zato joj hvala jer me to "poguralo" da napravim verziju koja mi više odgovara - koja se ne mrvi...
Sastojci:
- 150 gr kukuruzne krupice (palente)
- 1/2 l zasoljene vode sa par kapi ulja
- 300 gr kukuruznog brašna
- 300 gr običnog glatkog brašna
- 1 svježi kvasac (40 gr)
- 1/2 dl maslinovog ulja
- 1 i 1/2 žličica soli
- 2 dl mlačne vode
- 1 dl mlačnog mlijeka
- 1 žličica šečera
- 2 dl kiselog vrhnja
Priprema:
U veliku posudu stavite kukuruzno i bijelo brašno, promiješajte i u sredini napravite rupu. U rupi izlomite kvasac, pošečerite ga i zalijte 1 dl mlačnim mlijekom. Malo ga promiješajte i ostavite na toplom da se kvasac nadigne. Kad se nadigao malo umiješajte sa okolnim brašnom, posolite, dodajte ulje i kiselo vrhnje. Umijesite i kukuruznu krupicu (palentu). Mijesite i po potrebi dodavajte mlačne vode. Meni je bilo potrebno samo 2 dl mlačne vode.
Zagrijte pečnicu na 200°C i nakon što se tijesto diglo premijesite i oblikujte u male "štruce" (pogače) ili jednu veču.
Kad je pečeno pokrijte tj. umotajte malo u krpu prije rezanja.
Nema komentara:
Objavi komentar