Sastojci za 1 lim: (tijesto)
- 600 gr brašna
- 1 pecivo
- 200 gr maslaca
- 50 gr šečera
- 1/2 žličice soli
- 2,5 dl mlijeka
(nadjev)
- 1,2 kg jabuka
- 4 žlice limunovog soka
- naribana korica limuna
- 130 gr šečera
- 1 žlica cimeta
- 100 gr grožđica
- 100 gr nasjeckanog oraha
- 200 gr marmelade od marelica
- 100 gr šečera u prahu
- 4-5 žlice soka od limuna
(nadjev br.2) - iliti druga verzija originala :)
- 1,2 kg jabuka
- 4 žlice limunovog soka
- 130 gr šečera
- 50 gr grožđica
- 50 gr mljevenih oraha
- 4 žlice marmelade
- 50 gr šečera u prahu (za posipavanje)
Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, praška za pecivo, maslaca, šečera, soli i mlijeka. Neka stoji pokriveno krpom u hladnjaku sat vremena.
Ako ste nestrpljivi kao ja, može i pola sata.
Možete isprobati umijesto toga verziju br.2 nadjeva. Isti je postupak sa jabukama samo su malo izmijenjeni sastojci.
Razvaljajte tijesto (pola tijesta za pokriti lim a druga polovica za “resice” ili “rešetku” pite), pa njime pokrijte dno i stranice lima (najveći dublji lim iz pečnice) – sa vilicom napravite rupice.
Pecite pitu na 200°C oko 30 minuta na srednjoj prečki. Rešetku na kolaču premažite zagrijanom marmeladom. Promiješajte šečer u prahu s limunovim sokom pa time premažite “rešetku” da dobije ocaklinu.
Ohlađeni kolač narežite na kocke.
Obe varijante su odlične, seckani ili mleveni orasi, svejedno, sa jabukama su VRH!
OdgovoriIzbriši