I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

siječnja 24, 2011

Zelene Rock'n'Rollice


Uvijek isto pitanje kad je u igri zelenjava: Kako da to prezentiram a da bude dobro kao Rock'n'Roll??! Pa,da! Napravit ću Zelene Rock'n'Rollice!!! :P

 Sastojci:

  •  2 lisnata (500 gr)
  •  100 gr feta sira
  •  250 gr svježeg sira
  •  2 jaja + 1 jaje (za premazati)
  •  300 - 400 gr blitve
  •  50 gr naribane gaude

Priprema:

Operite blitvu i nascjeckajte je na male komadiće. Skuhajte je u slanoj vodi i kad je kuhana procijedite i ostavite u cijedilu dok ne pripremite ostalo.

U posudi razmrvite feta sir sa vilicom, dodajte svježi sir, 2 jaja i malo posolite. Dodajte tome ocijeđenu blitvu i dobro promiješajte.

Razvaljajte lisnata i namažite tanak sloj na svako. Zarolajte kao dvije savijače ili zarolajte tako da ćete rolati jedan i drugi kraj lisnatog - jedan prema drugome. Premažite jajem i režite širinu od oko 5 cm.

Male nastale Rollice stavljajte na papir za pečenje, koji ste već položili na najveći protvan, i pecite na 220°C u zagrijanoj pečnici dok ne lagano porumene.

siječnja 10, 2011

Pita od jabuka - "crostata"


Kažu da ljubav ide i preko trbuha! (Bar tako kažu u Italiji gdje sam neko vrijeme živjela). Mislim da u tome ima istine jer sam ja ovom pitom osvojila svog sadašnjeg muža… Bilo je to prije 7 godina ali evo, još uvijek je jako popularna u našem domu! ...Receptić sam davno dobila od "kućne" frendice koja mi ga je toplo preporučila a ja ne bi bila ja kad ne bi imala svoju verziju nadjeva. Nadjev br.2 je moja izmišljotina - koja mi u zadnje vrijeme savršeno odgovara!

  • Sastojci za 1 lim: (tijesto)

  •  600 gr brašna
  •  1 pecivo
  •  200 gr maslaca
  •  50 gr šečera
  •  1/2 žličice soli
  •  2,5 dl mlijeka
  • (nadjev)

  •  1,2 kg jabuka
  •  4 žlice limunovog soka
  •   naribana korica limuna
  •  130 gr šečera
  •  1 žlica cimeta
  •  100 gr grožđica
  •  100 gr nasjeckanog oraha
  •  200 gr marmelade od marelica
  •  100 gr šečera u prahu
  •  4-5 žlice soka od limuna 
  ...ILI
  • (nadjev br.2) - iliti druga verzija originala :)

  •  1,2 kg jabuka
  •  4 žlice limunovog soka
  •  130 gr šečera
  •  50 gr grožđica
  •  50 gr mljevenih oraha
  •  4 žlice marmelade
  •  50 gr šečera u prahu (za posipavanje) 
 Priprema:

Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, praška za pecivo, maslaca, šečera, soli i mlijeka. Neka stoji pokriveno krpom u hladnjaku sat vremena.
Ako ste nestrpljivi kao ja, može i pola sata.


Jabuke za to vrijeme ogulite, krupno ih naribajte, pa pomiješajte sa sokom i koricom limuna, šečerom, cimetom, grožđicama i orasima. = ovo je oriđiđi nadjev.
Možete isprobati umijesto toga verziju br.2 nadjeva. Isti je postupak sa jabukama samo su malo izmijenjeni sastojci.


Zagrijte pećnicu na 200°C.
Razvaljajte tijesto (pola tijesta za pokriti lim a druga polovica za “resice” ili “rešetku” pite), pa njime pokrijte dno i stranice lima (najveći dublji lim iz pečnice) – sa vilicom napravite rupice.

Po tijestu rasporedite mješavinu s jabukama. Od ostatka tijesta narežite pruge i od njih načinite rešetku po nadjevu od jabuka.
Pecite pitu na 200°C oko 30 minuta na srednjoj prečki. Rešetku na kolaču premažite zagrijanom marmeladom. Promiješajte šečer u prahu s limunovim sokom pa time premažite “rešetku” da dobije ocaklinu.
Ohlađeni kolač narežite na kocke.

siječnja 09, 2011

Kukuruzni kruh II (sa palentom)



Prvu verziju sam dobila od šogorice. Fin mi je ali mi se dosta mrvio. I zato joj hvala jer me to "poguralo" da napravim verziju koja mi više odgovara - koja se ne mrvi...

Sastojci:
  •  150 gr kukuruzne krupice (palente)
  •  1/2 l zasoljene vode sa par kapi ulja
  •  300 gr kukuruznog brašna
  •  300 gr običnog glatkog brašna
  •  1 svježi kvasac (40 gr)
  •  1/2 dl maslinovog ulja
  •  1 i 1/2 žličica soli
  •  2 dl mlačne vode
  •  1 dl mlačnog mlijeka
  •  1 žličica šečera
  •  2 dl kiselog vrhnja

Priprema:


Skuhajte kukuruznu krupicu (palentu) u 1/2 l vode koju ste malo posolili i kapnuli ulja. Postepeno ju sipajte u vrelu vodu i miješajte pjenjačom jedno par minuta. Istresete je na plitki tanjur i ostavite da se ohladi.

U veliku posudu stavite kukuruzno i bijelo brašno, promiješajte i u sredini napravite rupu. U rupi izlomite kvasac, pošečerite ga i zalijte 1 dl mlačnim mlijekom. Malo ga promiješajte i ostavite na toplom da se kvasac nadigne. Kad se nadigao malo umiješajte sa okolnim brašnom, posolite, dodajte ulje i kiselo vrhnje. Umijesite i kukuruznu krupicu (palentu). Mijesite i po potrebi dodavajte mlačne vode. Meni je bilo potrebno samo 2 dl mlačne vode.

Kad umijesite ostavite da se diže jedno 20 minuta pokriveno na toplom, ili više ako je potrebno - glavno da se podupla.
Zagrijte pečnicu na 200°C i nakon što se tijesto diglo premijesite i oblikujte u male "štruce" (pogače) ili jednu veču.

Položite u namaščene kalupe maslinovim uljem i ostavite ih pokrivene na toplom dok se ne dignu. Kad se dignu malo i nježno namažite maslinovim uljem i vodicom. Stavite u pečnicu da se peče oko 50 minuta na 200°C.
Kad je pečeno pokrijte tj. umotajte malo u krpu prije rezanja.

Jaffa kolač


 
Ovaj kolač posvećujem Masateri. Nedavno je slavila rođendan i baš sam taj dan radila Jaffu. Nije to jedini razlog ...ali reći ću samo da je ona prava "Majstorica"! Puse Masy :*


  • Sastojci (za biskvit)

  •  4 jaja
  •  15 žlica šečera
  •  20 žlica miljeka
  •  20 žlica brašna
  •  16 žlica ulja
  •  1 prašak za pecivo
  •  3 žlice kakaa ( za pola smjese)
  •  3 žlice kuhane kave (za pola smjese)
  • Sastojci (za nadjev)

  •   sok od 6 naranči
  •   naribana korica od 1 naranče
  •  3 žlice marmelade od naranče (ili marelice)
  •  3 žlice ruma
  •  50 gr naribane čokolade
  •   izmrvljeni tamni biskvit
  • Sastojci (za glazuru)

  •  150 gr čokolade za kuhanje
  •  3 žlice šečera
  •  3 žlice mlijeka
  •  100 gr maslaca

Priprema:

Umutite jaja i šečer. Odmah zatim dodajte mlijeko i ulje a brašno u koje ste stavili prašak za pecivo postepeno sipajte dok miksate.
Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio smjese umiješajte kakao i kavu a drugi ostavite žut.

Lim za pečenje ( 30X24) pouljite i pobrašnajte. Svaki biskvit pecite posebno. Prvo tamni biskvit. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Kad je tamni gotov (naravno probodite čačkalicom koja mora ostati suha) prebacite ga na plitki tanjur ili na površinu gdje će se on malo hladiti. Očistite malo pleh i ponovite isti postupak za žuti biskvit.

Pripremite nadjev koji ćete namazati na žuti biskvit: U posudu stavite marmeladu, naribanu koricu od naranče, ruma, izmrvljeni tamni biskvit, naribane čokolade i sok od naranči. Sve dobro izmiješajte sa kuhačom da se sjedini i stopi u jediničnu masu. Tom smjesom premažite ohlađeni ili može biti lagano mlačni biskvit koji slobodno možete natopliti sa malo mlijeka i ruma (ili soka i ruma). Ja obavezno ako i ne piše natopim biskvit jer je suhi biskvit kao hladna juha ili topla piva! :P


Na kraju napravite glazuru (možete slobodno sve sastojke glazure staviti istovremeno u ne još zagrijanu posudu i na laganoj vatri bude se to sve fino otopilo...samo morate neprestalno miješati. Glazura je spremna kada malo počinje "čvrčati" kako sa kuhačom idete po dnu posude) i polijete po kolaču. Moram priznati da je ovaj kolač najbolji sutradan...tako da ga slobodno možete napraviti dan ranije nego što vam "treba" :)


Možete na kraju očistiti jednu naranču i komadiće staviti na svaku kocku, bit će još više osvježavajuće nego što već jest! Dobar tek!

siječnja 08, 2011

Složenac od tikvica ( in meat-way )


Ovo je omiljeni složenac kod mog dragog mužića. Lagani obrok a ipak ukusan i sočan. I gdje ima mesa tu je - zadovoljan mužić :D

Sastojci
(za 10 osoba):

  •  10-15 kom većih tikvica
  •  2 kg mljevenog mesa
  •  2 glavice crvenog luka
  •  500 gr gauda sira
  •  2 paketa topljenog sira 
  
Sastojci za royal umak:

  •  1 l vrhnja za kuhanje
  •  8 jaja
  •   muškatni oraščić
  •   soli, peršina 

 Priprema:

Tikvice narežite na ploške od 1cm. Najidealnije bi bilo kad bi se malo ispekle na grillu - ali u kućanstvu može na velikom rebrastom tosteru ili na tavi sa minimalino ulja.


Luk nasjeckajte na sitno i dinstajte ga sa malo maslinovog (ili običnog) ulja. Kad je luk zdinstan bacite mljeveno meso i malo prodinstajte i začinite.
Zamiješajte si royal umak po gore navedenim sastojcima. Narežite sir na ploške.

Uzmite najveći protvan za pećnicu (višlje stranice) i slažite ovim redom: tikvice- royal- sir- mljeveno- royal- sir- tikvice- sir topljeni.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 250°C dok se ne napravi korica, zarumeni sir i da bude kompaktno tj ne previše tečno. Kad izvadite iz pečnice nemojte odmah rezati. Ako možete sačekajte minimum pola sata. Zato je ovo jelo zgodno jer ga možete pripremiti puno ranije nego što su zeluci gladni! Dobar tek!

siječnja 05, 2011

Sretna Nova 2011 !!! :D


Moj je dragi muž snimio i montirao jedan mali VIDEO za veliki veseli Božić i novu godinu 2011

Da vidite gdje sam bila...i da sam se dobro zabavila!

Sretno svim dobrim ljudima i onima koji to žele postati :D

Od srca vaša Kuhacha! :-*

Keksići sa orasima



Ovaj sam receptić napravila najviše zbog moje dječice koja su htjela isprobati nove modlice od tete Nives (blažena teta Nives...) :-*

Sastojci:

  •  350 gr brašna
  •  250 gr maslaca (ili margarina)
  •  150 gr mljevenih oraha
  •  150 gr šećera
  •  1/2 praška za pecivo (oko 3 gr)
  •  1 jaje
  •  4 žlice mlijeka  
Priprema:

Stavite u posudu najprije suhe sastojke zatim omekšali maslac (na sobnoj temperaturi oko pola sata), jaje i mlijeka. Umijeste tijesto i odmah razvaljajte na 5 mm i modlicama na volju!
Pecite na 200°C oko 5-7minuta. Kad se ohlade možete spremiti u kutiju.

Cimetove zvijezde


Sretna svima nova godina 2011! 
Da je uspješna, plodna i puna radosti i veselja! Od srca vam želim i preko Cimetovih zvijezdi vam velim :))))))

Znam da ima puno "Cimetovih zvijezi"... ali, eto kako izgledaju moje :) Recept sam dobila od moje drage prijateljice Nives ali sam ga ipak malo izmjenila (jer to ne bi bila ja!). Šta reći nego da su jako mirisne i posebne...

Sastojci:
  •  350 gr brašna
  •  1/2 praška za pecivo (oko 3 gr)
  •  1/2 žličice cimeta
  •  1 vanilin šečer
  •  180 gr maslaca (ili margarina)
  •  200 gr šečera (ili 180 gr ako ćete manje slatke)
  •  3 žumanjka
  •  3 žlice miljeka

Priprema:

U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, cimet, šečer i omekšali maslac (ostavite ga pola sata na sobnoj temperaturi prije nego umijesite tijesto). Dodajte još žumanjke i mlijeko i možete zamijesiti tijesto.
Na početku će vam se činiti nezamjesivo. Budite strpljivi i najviše s prsima rastapajte maslac. Dobit ćete jednu finu, mirisnu i lagano masnu loptu. Izvaljajte tijesto na 5 mm i sa modlicom-zvijezdom pravite keksiće.
Namašten pleh punite zvijezdama i nemojte ih preblizu slagati :) Na 200°C oko 5-7 minuta.