Ovaj kolač posvećujem
Masateri. Nedavno je slavila rođendan i baš sam taj dan radila Jaffu. Nije to jedini razlog ...ali reći ću samo da je ona prava "Majstorica"! Puse Masy :*
Sastojci (za biskvit)
- 4 jaja
- 15 žlica šečera
- 20 žlica miljeka
- 20 žlica brašna
- 16 žlica ulja
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice kakaa ( za pola smjese)
- 3 žlice kuhane kave (za pola smjese)
Sastojci (za nadjev)
- sok od 6 naranči
- naribana korica od 1 naranče
- 3 žlice marmelade od naranče (ili marelice)
- 3 žlice ruma
- 50 gr naribane čokolade
- izmrvljeni tamni biskvit
Sastojci (za glazuru)
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 3 žlice šečera
- 3 žlice mlijeka
- 100 gr maslaca
Priprema:
Umutite jaja i šečer. Odmah zatim dodajte mlijeko i ulje a brašno u koje ste stavili prašak za pecivo postepeno sipajte dok miksate.
Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio smjese umiješajte kakao i kavu a drugi ostavite žut.
Lim za pečenje ( 30X24) pouljite i pobrašnajte. Svaki biskvit pecite posebno. Prvo tamni biskvit. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Kad je tamni gotov (naravno probodite čačkalicom koja mora ostati suha) prebacite ga na plitki tanjur ili na površinu gdje će se on malo hladiti. Očistite malo pleh i ponovite isti postupak za žuti biskvit.
Pripremite nadjev koji ćete namazati na žuti biskvit: U posudu stavite marmeladu, naribanu koricu od naranče, ruma, izmrvljeni tamni biskvit, naribane čokolade i sok od naranči. Sve dobro izmiješajte sa kuhačom da se sjedini i stopi u jediničnu masu. Tom smjesom premažite ohlađeni ili može biti lagano mlačni biskvit koji slobodno možete natopliti sa malo mlijeka i ruma (ili soka i ruma). Ja obavezno ako i ne piše natopim biskvit jer je suhi biskvit kao hladna juha ili topla piva! :P
Na kraju napravite glazuru (možete slobodno sve sastojke glazure staviti istovremeno u ne još zagrijanu posudu i na laganoj vatri bude se to sve fino otopilo...samo morate neprestalno miješati. Glazura je spremna kada malo počinje "čvrčati" kako sa kuhačom idete po dnu posude) i polijete po kolaču. Moram priznati da je ovaj kolač najbolji sutradan...tako da ga slobodno možete napraviti dan ranije nego što vam "treba" :)
Možete na kraju očistiti jednu naranču i komadiće staviti na svaku kocku, bit će još više osvježavajuće nego što već jest! Dobar tek!
Predivno, obozavam jafa kolac, jako socan i osvezavajuci. Tvoj je prelepo ispao :)
OdgovoriIzbrišiHvala Tašo, drago mi je da ti se sviđa :)))))
OdgovoriIzbrišiHvala draga na posveti i simpa nadimku ;), pretpostavljam koji je razlog, no ti znaš da kad god nešto zapne a mogu pomoć tu sam ;)
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se kolač, nadam se da ću ga isprobati i da neće ostati u gomili planiranih receptića za isprobavanje. Šaljem ti pusice i nadam se da ćemo se jednom i uživo upoznati ;)
Keti, pozz, nisam znala da imaš blog, bravo!!!
OdgovoriIzbrišiSamo naprijed,super je, a ovaj kolač mi se posebno svđa, već neko vrijeme planiram isprobati jaffa kolač pa nikako :D