I'm Kety

Moja fotografija
I was born in the country, grew up in the cities - married in another state. Mama of 2 | #Translator CRO<>IT<>EN | Preschool teacher | Nature Lover | Kuhacha {foodblog} | |❤to workout eat healthy and have my hour of quiet w/coffee ☕
Be nice to your stomach & cook w/love:) Kuhacha w/love

~Scroll down for recipes & more~

Language Selection ~ Select Your Language

Prehrana je početak

Dobrodošli u skromnu kuhinju Kuhache - bogatu mirisima i okusima tradicionalnih jela sa laganom tendencijom ka jednostavnosti. Kod mene nema pretjeranog filozofiranja sa hranom - zlatna sredina je moja boja.

Prehrana...
Znala sam negdje duboko u sebi da postoji dobar razlog to što me zanima kuhinja odnosno konkretnije, prehrana.

Ovaj blog je nastao prije puno godina dok su moja djeca bila još mala.
Htjela sam za njih i zbog njih usavršiti kuhanje koje sam voljela od svojeg djetinjstva preko nonine istarske kužine i života na selu.
Kao majka izvukla sam sve recepte (iz glave i iz starih bilježnica) i počela ih "slagati" ovdje - "da budu svi na jednom mjestu". Od tog trenutka bloganja prošlo je dosta godina izvan i unutar kuhinje.
Ustvari, sve sam više pratila muža u poslovnim vodama - i dalje hranila svoju obitelj (naravno!) dok je moj mužić (kao svaki macho) držao pravo na roshtilj ;)
Reći ću samo i onako odmah priznati: Držati balans između posla, kuće, klinaca i sebe same je itekakav životni izazov :) Tempo života je u jednom trenutku od mene tražio max. i ja sam se morala "odazvat" ili... Pošto nema ili i pošto sam dovoljno tvrdoglava - morala sam naći sistem da si olakšam. Nisam mogla promijeniti obim i raspored obaveza (kako svoje, tako ni obiteljske i školske). To je bilo jasno ko dan.
U mojoj istarskoj glavi nema ne mogu - ja to moram moći! Osjećala sam se iscrpljenom i konstantno umornom i to nisam mogla zanemariti...Morala sam naći rješenje!
Pošto nisam mogla utjecati puno na tijek životnih događanja i super brzog tempa odlučila sam stati na vagu.
Nisam mogla vjerovati da ja koja nikad nisam imala problema s kilažom težila sam skoro 70 kg (točnije 67.7 kg) na svojih kratkih 165 cm visine.
Bio je to početak listopada prošle godine. Niti ponedjeljak, niti nikakav poseban dan...
Bio je 6.10. i tog sam dana odlučila ne čekati niti sekundu za promjenom - prehrane!
Uglavnom da skratim priču: otišla sam na net odguglati jednu nutricioniskinju za koju sam čula u mlađim danima na talijanskoj TV- Rosannu Lambertucci. Na svojoj je stranici (pored ostalih nutricionističkih savjeta) spomenula Dukan dijetu koja se sastoji od četiri faze i koja vas prati i nakon što smršavite do željene kilaže. Ok. Isprintala sam i pocrtala sa svojim roza markerom (to imate, između ostalog, na sljedećim linkovima).
Il resto e' storia - kao što talijani kažu. Ostalo je povijest.
Danas se super osjećam, tako dobro sa svojih -16 i kusur kg da mi je žao što ih se nisam prije riješila.
Sada težim 51 kg. Lakša sam si u svakom pogledu i naravno sada izvodim klizne kristijanije tijekom dana i obaveza kao kakav super skijaš! :)
Tako sam sretna što sam si samo jednim potezom, sebi (i ostalima oko mene) olakšala život - da bi sada svima rekla, ispričala i prijenijela moje iskustvo!
Promjenila sam prehranu i preuzela neke osnovne zdrave životne navike (natašte 1 l vode; dugačke šetnje; trening; 4l vode dnevno) - i to je to! Samo to.

Nekoliko korisnih linkova:

Link na kalkulator za izračunavanje poželjne težine, te okvirno koliko dana treba biti u pojedinoj fazi.
https://www.dukandiet.co.uk/calculate-your-true-weight

Link na knjigu Dukan dijeta - Molimo obavezno pročitati prije početka:
http://debela42.weebly.com/…/dr._pierre_dukan_-_dukan_dijet…

Link za knjgu na MOBITELU:
http://www.mediafire.com/v…/kqukx23lrhsdrpu/Dukan_dijeta.pdf

5 grešaka koje ljudi rade kad su na Dukan dijeti: http://emrsavljenje.com/…/dukan-dijeta-5-gresaka-koje-ljud…/

Dieta Dukan vista dal punto di vista di Rosanna Lambertucci:
In breve tutto a posto con Dukan ma non toglete mi la frutta. Concordo.
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-della-principessa-kate-e-simile-alla-nostra-dieta-ideale.htm
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/alimentazione-6-segreti-per-dimagrire-definitivamente.htm
oppure:
http://www.piusanipiubelli.it/alimentazione/diete/dieta-ideale-di-rosanna-lambertucci-primo-mese.htm
https://www.facebook.com/Rosanna-Lambertucci-325887290803355/?fref=ts

Jer Kuhacha nakon 4 banke kuha i dalje s ljubavlju - ali s ljubavlju prvenstveno prema sebi kao bi dobre vibre mogla prenijeti (kroz hranu) ostalima koje voli i kojima kuha :)

I sad za kraj, jednu kinesku mudru: "U dalekoj Kini upita učenik svog Učitelja što mogu napraviti da učinim ovaj svijet ljepšim i boljim u kojem ne bi bilo ratova i gdje bi se ljudski život više cijenio...Učitelj odgovori: pospremi svoju sobu."

Tko želi shvatit će! Tko želi početi će - od sebe! :)


Izdvojeni recepti

siječnja 10, 2011

Pita od jabuka - "crostata"


Kažu da ljubav ide i preko trbuha! (Bar tako kažu u Italiji gdje sam neko vrijeme živjela). Mislim da u tome ima istine jer sam ja ovom pitom osvojila svog sadašnjeg muža… Bilo je to prije 7 godina ali evo, još uvijek je jako popularna u našem domu! ...Receptić sam davno dobila od "kućne" frendice koja mi ga je toplo preporučila a ja ne bi bila ja kad ne bi imala svoju verziju nadjeva. Nadjev br.2 je moja izmišljotina - koja mi u zadnje vrijeme savršeno odgovara!

  • Sastojci za 1 lim: (tijesto)

  •  600 gr brašna
  •  1 pecivo
  •  200 gr maslaca
  •  50 gr šečera
  •  1/2 žličice soli
  •  2,5 dl mlijeka
  • (nadjev)

  •  1,2 kg jabuka
  •  4 žlice limunovog soka
  •   naribana korica limuna
  •  130 gr šečera
  •  1 žlica cimeta
  •  100 gr grožđica
  •  100 gr nasjeckanog oraha
  •  200 gr marmelade od marelica
  •  100 gr šečera u prahu
  •  4-5 žlice soka od limuna 
  ...ILI
  • (nadjev br.2) - iliti druga verzija originala :)

  •  1,2 kg jabuka
  •  4 žlice limunovog soka
  •  130 gr šečera
  •  50 gr grožđica
  •  50 gr mljevenih oraha
  •  4 žlice marmelade
  •  50 gr šečera u prahu (za posipavanje) 
 Priprema:

Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, praška za pecivo, maslaca, šečera, soli i mlijeka. Neka stoji pokriveno krpom u hladnjaku sat vremena.
Ako ste nestrpljivi kao ja, može i pola sata.


Jabuke za to vrijeme ogulite, krupno ih naribajte, pa pomiješajte sa sokom i koricom limuna, šečerom, cimetom, grožđicama i orasima. = ovo je oriđiđi nadjev.
Možete isprobati umijesto toga verziju br.2 nadjeva. Isti je postupak sa jabukama samo su malo izmijenjeni sastojci.


Zagrijte pećnicu na 200°C.
Razvaljajte tijesto (pola tijesta za pokriti lim a druga polovica za “resice” ili “rešetku” pite), pa njime pokrijte dno i stranice lima (najveći dublji lim iz pečnice) – sa vilicom napravite rupice.

Po tijestu rasporedite mješavinu s jabukama. Od ostatka tijesta narežite pruge i od njih načinite rešetku po nadjevu od jabuka.
Pecite pitu na 200°C oko 30 minuta na srednjoj prečki. Rešetku na kolaču premažite zagrijanom marmeladom. Promiješajte šečer u prahu s limunovim sokom pa time premažite “rešetku” da dobije ocaklinu.
Ohlađeni kolač narežite na kocke.

1 komentar:

  1. Obe varijante su odlične, seckani ili mleveni orasi, svejedno, sa jabukama su VRH!

    OdgovoriIzbriši